Bästa VPS

VPS eller Virtual Private Server är ett mellanting mellan webbhotell och dedikerad server. Med en VPS har man minne och CPU kärnor som är dedikerade för just sig plus att man har full kontroll över sin server. Detta till ett pris som ofta är lägre jämfört med en dedikerad server.

Läs mer om VPS och dess fördelar och nackdelar.

Vi presenterar här en lista på dom webbhotell i vår lista över Sveriges bästa webbhotell där man även kan köpa VPS. Rangordningen i listan baseras på omdömen kunderna har gett webbhotellet.

Sveriges bästa VPS – Topplista

WebbhotellVPSBetygVPS från
1InleedInleed
96%
199:-Besök
2OderlandOderland
89%
175:-Besök
3Miss HostingMiss Hosting
84%
145:-Besök
4LoopiaLoopia
75%
280:-Besök
5FSdataFSdata
29%
199:-Besök
6StratoStratoBehöver fler recensioner70:-Besök

Priserna i denna lista är per månad och exklusive moms.

Vad är en VPS

En VPS är en av flera virtuella servrar som ligger på en fysisk server eller på ett moln som består av flera fysiska servrar. Varje VPS är fristående mot dom andra och precis som på en egen server kan man installera det operativsystem man tycker passar bäst samt installera dom programvaror man vill.
Bästa VPS
Man kan även starta om sin server utan att påverka dom andra VPS’erna på servern eller molnet. När man skaffar en VPS får man hårdvaruresurser från servern som är dedikerade till just sin VPS, man kan ofta välja hur mycket minne, hårddisk samt hur många CPU-kärnor man vill betala för. En fördel med VPS är att om man i efterhand vill öka på tex mängden minne eller ser att man behöver mer CPU så kan man oftast bara köpa till det. En VPS blir ofta nästa steg när man behöver mer kraft, hastighet eller flexibilitet jämfört med vad ett webbhotell kan ge. Du kan använda en VPS till mer än att hosta hemsidor, du har full frihet att använda din server till det du vill tex minecraftserver, utvecklingsmiljö eller ekonomisystem.

Fördelar med en VPS

Skalbart – När dina siter växer kan du addera minne och CPU till din VPS
Kontroll – Du har full frihet att konfigurera din VPS och installera precis dom program du behöver
Prestanda / Hastighet – Kanske den vanligaste anledningen att skaffa VPS, jämfört med ett webbhotell där resurserna delas med andra kan du på en VPS maxa dom resurser du har.
Pris – Jämfört med en dedikerad server är en VPS ofta avsevärt billigare

Nackdelar med en VPS

Tekniskt kunnande – Full frihet innebär också att det är upp till dig att underhålla och konfigurera din VPS.
Support – Eftersom du fritt kan installera programvaror tex webbserver och databasmotor finns det heller ingen support från din VPS leverantör på just din setup.

Vem ska köpa en VPS

Den som behöver mer resurser eller prestanda än vad ett webbhotell kan ge, eller den som har krav på specifika programvaror eller inställningar. Den som vill kunna få maximal hastighet på sina hemsidor.

Vem ska inte köpa en VPS

Om man inte är bekväm med att sätta upp och styra en server via tex SSH kanske man istället ska titta på ett av dom bästa webbhotellen eller om man behöver prestandan en Managed VPS.

Managed VPS

Med en managed VPS tar webbhotellets personal hand om säkerhetskopiering, drift och underhåll av din VPS. Det blir lite mer som ett webbhotell fast med VPS’ens fördelar.

Dedikerad server

Du hyr en komplett server som är placerad hos hostingföretagets i dess datacenter.